Om det ska vara ugnsbakad, kokt, stekt, ångkokt eller fiskburgare till middag spelar inte så stor roll. Fisk är gott i alla dess former. Fisksoppa och fiskgrytor, inte att förglömma.

Här är jag inne på en bana där stekt eller kokt fisk passar bra.

Fisk - Rostad blomkål - Sås av smetana

  • Fiskfiléer passar bra till den här rätten. I vilken form och sort spelar mindre roll
  • Ansa blomkål, skiva, lägg i smord ugnsform, pensla med olja och salta. Tillaga i ugnen på 225 grader tills kålen får lite färg. Låt gärna delad morot lagas tillsammans med blomkålen
Jag har alltid tyckt om kall sås till fisk. Det är enkelt och kan smaksättas på olika sätt. Stekt bacon passar bra till fisk och som en ingrediens i den kalla såsen. Till själva såsen använder jag smetana. Det går absolut lika bra med creme fraiche eller någon form av matyoghurt. Egentligen tycker jag bäst om grekisk yoghurt. Men man tager vad man haver i kylskåpet.
  • Stek tärnad bacon, stek med lite schalottenlök eller silverlök mot slutet. Låt det sedan rinna av på hushållspapper och svalna
  • Blanda ner i den krämiga mjölkprodukten som du valt
Jag ville lyxa till det lite och valde torskrygg med skinn hos fiskhandlaren. Bra med skinn på fisken, det håller ihop fiskköttet. Ja, det var tillbud på torskryggen. Det finns olika sätt att tillaga torskrygg. Ett sätt är det här:
  • Börja med att steka på torskryggen lite lätt i en stekpanna med smör, skinnsidan först.
  • Nästa steg är att laga klart i ugnen. Ugnen på 125 grader. Fisken är klar när den har en temp av 48 grader
  • Personligen tycker jag att det här är ett bra sätt. Att steka helt klart i stekpanna då kan jag tycka att torskryggens yta smakar annorlunda än kärnan i fisken. Kanske mest en uppfattning som sitter mellan öronen på mig. Att tillaga en ädel fiskdetalj kräver att göra det på ett sätt som man tycker ger ett perfekt resultat
  • Hur fisken ska få smak av sin bästa kompis, salt, är naturligtvis fritt val

Till slut blir det fyra saker på tallriken. Fisk, rostad blomkål, morot och en kall sås.

Smetana är en tjock syrad grädde som är vanlig i det ryska köket. Påminner mycket om creme fraiche men har högre fetthalt. Så valet är ditt:
  • Smetana 42% fetthalt
  • Vanlig creme fraiche 32%
  • Grekisk yoghurt från Larsa 0%