En paj gjord på filodeg blir riktigt frasig och god. Jag köper färdig deg. Tror det är ganska tidskrävande och lite besvärligt att baka ut lövtunna ark. Bakningen kanske inte är så besvärlig. Har aldrig prövat så kanske ska jag låta det vara osagt. Ingredienserna till en filodeg består av vetemjöl, salt, vatten och en gnutta olja.

I en filodegspaj går det fint att ha grönsaker eller exempelvis köttfärs. Eller en blandning av båda. Jag använde lite olika sorters grönsaker. Faktiskt överbliven grönsakssoppa som jag silade av för att få bort spadet. Kasta inget som går att använda! Annars är det bara att välja grönsaker och fräsa upp i ett stekjärn.

Dags att bygga pajen!

  • Värm ugnen till 175 grader
  • Smält 100 g smör i en kastrull
  • Lägg 1 filodegsark  i en långpanna med bakplåtspapper
  • Pensla arket med smält smör
  • Lägg på ytterligare 1 ark och pensla, fortsätt tills du har 5-6 ark
  • Vispa upp 2 ägg
  • Blanda med 1 liten burk crème fraiche
  • Ner med grönsakerna i bunken. Eller det du föredrar att ha i pajen
  • Bred ut allt över filodegen
  • Toppa med riven ost, fetaost eller annan ost
  • Dags för filodegsark igen!
  • Bygg med arken på samma sätt som med de som ligger i botten. Ungefär lika många som i bottenlagret. Glöm inte att pensla!
  • Grädda i ugnen tills pajen fått färg och är frasig
Nu är det bara att hugga in!