"Fejkmaten" är en nyutgiven bok författad av Ann Fernholm. Boken är en guldklimp. Det spelar ingen roll om du äter "vanlig mat", är vegan eller vegetarian. Boken är nyttig läsning som ger en hel del kunskap. Har du valt den ekologiska vägen är den inte mindre läsvärd. Dricker du modedrycker från Oatly har du en hel del att hämta i boken. Äter du naturgodis kan du läsa boken och lätt få förståelse för vilken bluff det är.

Först som sist är min uppfattning att boken inte är något hastverk eller att Ann Fernholm är någon tyckare i allmänhet. Hon har mycket på fötterna och kan sin sak.

"Fejkmaten" är en seriös granskning av livsmedelsindustrin som formligen vräker ut varor på marknaden vilka innehåller oerhörda mängder socker, stärkelse och andra tillsatser samtidigt som de saluförs som nyttiga för oss konsumenter. Fernholm fullkomligt pulveriserar livsmedelsindustrin.

I sina "öppna brev" till livsmedelsproducenterna är författaren otroligt träffsäker och formulerar sig på ett slagkraftig sätt. Svaren hon får liknar jag mest vid en dåres försvarstal.

Livsmedelsverket får med all rätt en riktig käftsmäll hur deras redovisningar sker över vad vi äter. Om jag förstått saken rätt publicerar Livsmedelsverket sina undersökningar baserat på vad utvalda grupper angivit att de äter eller dricker - INTE på vad som produceras och sedan säljs i butikerna. För det kan inte vara så att befolkningen i vårt land handlar och kastar det mesta, istället för att konsumera. Det skulle bli väldigt kostsamt för hushållen. Riktigt så korkade är inte vi svenskar!

Tacofredag är väldigt vanligt, det har blivit ett begrepp. Det bärs hem kilovis med tacokrydda under veckohandlingarna runt om i landet. De flesta gillar tacos och det är ofta köttfärs kryddad med någon kryddpåse från livsmedelshyllan. Inte bara kryddpåsar utan även andra tillbehör. Tycker därför att det är på sin plats att redovisa ett par saker av vad Ann Fernholm skriver i sin bok om Santa Marias produkter vilka är populära i tacohyllan:

  • Tacokryddans huvudinnehåll är druvsocker
  • Då boken skrevs kostade kryddan 355 kr/kg. Idag kostar den i min ICA Maxibutik om jag näthandlar 498 kr/kg. Otroligt skrämmande i min värld. Försök gärna att göra egen tacokrydda utan druvsocker. Den smakar inte som den smakar från påsen. Det blir bara att vänja sig. Hemma hos oss utesluter vi helt och hållet kryddan och ersätter med färsk chili och nymalen röd peppar
  • Dip "Tex mex style", ska vara en guacamoledipp! Innehåller 1,5 % avokado. Som bekant bygger guacamole på just avokado. Visst har jag både köpt denna dipp och dippat. Aldrig mer! Varför bära hem en dipp för 126 kr/kg, som enligt innehållsförteckningen innehåller:  
Vatten, lök, tomat, solrosolja, paprika, modifierad stärkelse (tapioka), VASSLEPROTEIN (MJÖLK), avokado (1,5%), salt, socker, jalapeño, vitlök, surhetsreglerande medel (E270, E338, E575, E330), aromer (avokado, grön chili), jästextrakt, cayennepeppar, maltodextrin, förtjockningsmedel (E415), emulgeringsmedel (E450a, E471), färgämnen (E141, E100).

Två tydliga exempel på fejkmat.

Gör din egen guacamole hemma i köket! Det finns massor av recept. Använd Google! Då får du en dipp med avokado utan tillsatserna som Santa Maria använder. 

Boken "Fejkmaten" hoppas jag får en stor spridning och att många tar till sig av den djupdykning som Ann Fernholm har gjort och även gör fortsättningsvis.

Som avslutning vill jag citera bokens sista meningar:

"Så laga din mat från grunden på världens alla härliga råvaror. Ät gott och låt maten göra gott!"

Läs boken!