Vårt land är faktiskt bara självförsörjande av tre livsmedel. Spannmål, socker och morötter. Därför tycker jag att det gäller att passa på att verkligen njuta av färska svenska grönsaker nu när det är den årstid då de sticker upp ur jorden.

Till kålpudding kan du servera massor av goda grönsaker. Självklart inte bara till kålpudding. Jag vill slå ett slag för den svenska nypotatisen, slanggurkan, morotsblasten och vitkålen.

Att göra kålpudding med riktigt färsk vitkål är oslagbart, det slår spetskålen som jag gärna använder under den kallare årstiden då långlagrad vitkål är mycket hårdare och inte lika fluffig. Prova att göra en kålpudding med färskaste vitkålen!

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Kalpudding---gott/

Nypotatisen har vi bra tillgång på ett tag till, att skrubba potatis och sedan koka tycker jag inte kräver någon större presentation. Gör som du brukar göra!

Färsk svensk slanggurka är gott, den ska i mitt tycke inte vara inplastad. Svårslaget är en smörgås med leverpastej och gott om skivad färsk svensk gurka. Till kålpudding är det gott med pressgurka gjord på den svenska gurkan. Ett smakrikt tillbehör till många kötträtter!

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Mycket-om-pressgurka/

Pesto på morotsblast, första gången jag hörde talas om det var i TV-programmet Maträddarna. Det var kändiskocken Paul Svensson som kom på idén i programmet. Så här års finns det morötter med blast att köpa hos i stort sett alla butiker som saluför mat eller i gårdsbutiker. Vrid av blasten och gör en pesto på detta. En restprodukt som vi annars kastar. Ska du göra en större mängd pesto så brukar det finnas en låda vid morötterna där kunder kan kasta blast som vridits av morötterna, garanterar att du får hur mycket blast du vill. Helt gratis.

Jag gör inte peston exakt som Svensson, det blir så här:

200 g morotsblast, 3 klyftor vitlök, saft från en halv citron, 50 g riven parmesanost, en näve solroskärnor, 1,5 dl olivolja, 1 dl rapsolja, salt och svartpeppar. Kör allt i en matberedare och du har en pesto av en restprodukt.

Det här blir en middag med kålpudding och lite extra tillbehör av färska grönsaker. Med rårörda lingon blir det perfekt. Lingonen kommer från frysen, det tar ett tag till innan de mognat i skogen.

Ta vara på sommaren och hösten, snart har vi nästan bara importerade grönsaker att tillgå.

Sommaren är kort!