Torskrygg är riktig fest om man är fiskfantast. Köper gärna torskrygg med skinn, skinnet håller fint ihop fiskköttet under tillagningen. När fisken är klar går det att välja på att låta skinnet vara kvar eller dra av det då fisken serveras. Jag låter det alltid vara kvar.

I dessa tider kan mycket väl djupfryst torskrygg vara ett bra alternativ. Det skiljer i pris på färsk och frusen fisk.

Torskryggen

  • Värm ugnen till 150 grader
  • Skrynkla ihop ett bakplåtspapper och tryck ner det i en ugnsform. Du vinner två saker med att använda ett bakplåtspapper: 1: Formen blir lättdiskad. 2: Du behöver inget fett i formen, fisken fastnar inte på ett bakplåtspapper
  • Bottna formen med den gröna delen från 1 purjolök. Den gröna delen är både smak- och vitaminrik
  • Lägg ner fisken, strö över flingsalt som är smaksatt med "Wild garlic". Falksalt har ett sådant salt. Jättegott. Låt saltet dra in i fisken, nästan 1 timme
  • Ringla över olivolja
  • Tillaga i ugnen 15-20 minuter om du inte mäter tempen med en termometer. Hur många grader?  48 tycker jag blir allra bäst
Stuvad spetskål
  • Gör en stuvning på, smör, mjöl och mjölk
  • Dela spetskål i bitar
  • Blanda ner i stuvning
  • Låt sjuda och rör om med korta mellanrum
  • När fisken är klar kan du blanda ner lite av purjolöken från formen med fisk
  • Smaksätt med örtsalt
Torskrygg på det här sättet tycker jag om. Speciellt om det serveras med lite färsk citron och delikatesspotatisar.

För mig är det här veckans bästa och lyxigaste middag!