I ett gammalt koklexikon som tillhört min mor hittade jag mellan några sidor ett tidningsurklipp på en korvrätt kallad Falukorv Special. Receptet kom från den inte helt okända kocken Nils Emil Ahlin. Det gjordes inte heller någon hemlighet att receptet mycket väl kan liknas vid Biff Special.

Falukorv Special är väl värt att pröva. Det tar en liten stund att tillaga det men resultatet bli smaskigt.

Nils Emils Falukorv Special:

  • 600 g falukorv som skärs i mindre bitar
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 4 msk skånsk senap blandas med 2 msk dijonsenap, 4 äggulor, salt och peppar
  • 4 stora tärnade eller delade potatisar. Råstek i stekjärn

  1. Stek den hackade löken mjuk, lägg åt sidan och låt den svalna
  2. Potatisen steks och hålls varm genom att ställas in i ugnen på låg värme
  3. Häll ägg och senapsblandningen i en stekpanna med smält smör. (Jag tillsätter 2 dl grädde för att få en krämigare konsistens)
  4. Blanda ner korv och lök och stek ganska hastigt
  5. Servera Falukorv Special tillsammans med potatis, ättiksgurka och saltgurka

Från min barndom kommer jag ihåg att handlaren i livsmedelsbutiken hade något som kallades "Specialfalu" Det var falukorv som såg ut som alla andra falukorvsringar. Funderat många gånger på vad skillnaden var utan att komma fram till något. Kanske falukorv med mer eller mindre kött. Jag vet faktiskt inte.