För att få en maträtt med falukorv att smaka bra är korvvalet det viktigaste. Titta gärna på innehållsförteckningen när du handlar. Jag föredrar en korv med hög kötthalt. Det finns massor av falukorvar som har det. En bra eller mindre bra falukorv skiljer marginellt i pris. Så välj den bättre.

Falukorv på en korvmåndag

  • Falukorv
  • Färska tomater
  • Färska eller torkade örter
  • Riven färsk pepparrot
  • (Det är inte ofta jag har färsk pepparrot hemma, men idag fanns det en bit i grönsakslådan. Annars har jag börjat med att alltid ha en burk smakrik pepparrotskräm hemma, Chrzan. Det är inte som pepparrot i tub eller i en liten burk. Den är riktigt ordentligt smakrikt. Finns i många livsmedelsbutiker, såsom ICA-MAXI.)
  • Gräddmjölk
  • Svensk senap
  • Tomatpuré
Tillagning
  • Ugnen på 175 grader
  • Smörj en ugnsform
  • Varva korvskivor, skivade tomater och örter i formen
  • Blanda ihop en sås av gräddmjölk, tomatpuré, senap, pepparrot och svartpeppar
  • Häll såsen över korven
  • Grädda i ugnen ca 20 minuter
Till korven provade jag något med ett finurligt namn, Svenskt Havreris. Det är hela havrekärnor som polerats och ångbehandlats. Ett alternativ till ris. Eftersom det är havre och inte ris rekommenderar jag ett annat alternativ, Mathavre.

Grönsaker på tallriken
  • Strimlad rödkål med olja och vinäger som dressing. Jag saltar alltid röd- och vitkål och kramar sedan spänsten ur kålen. I en sallad tycker jag att den bli godare med den behandlingen. Kålen blir mera spröd och inte så "rå".
  • Lättkokta sojabönor
"Nu vill jag hava falukorv på denna sköna dag
och det ska vara falukorv av allra bästa slag.
Ja den ska vara himla god och flera meter lång
och föras hem till Bullerbyn med munter lek och sång."
(Astrid Lindgren)