Allt sedan barnsben har jag alltid tyckt att det inte finns något matbröd som når upp till samma höjder som ett skånskt grovbröd.

Brödet kan ätas till alla former av måltider. På ålagillen har det en given plats på bordet. Som på det här gillet:

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Alagille/ 

Vi har ett recept på ett grovbröd som vi tycker om och som rekommenderas. Receptet är ett jättebröd och är hämtat från Maria Blombärgs bok "Ål en urgammal matkultur":

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Al-en-urgammal-matkultur/ 

Min fru använder sina goda bakkunskaper och tar fram den största bunken för att baka brödet. Jag ser framåt mot att smaka när det svalnat och bara äta det med smör. Så gott!

Receptet på Marias bröd

Under min barndom hände det flera gånger om året att vi reste till mormor på Billebacke som ligger dryga tre mil söder om Kristianstad. Då hörde det mer till regel än undantag att det köptes med skånskt grovbröd för att frysa ner och spisas hemma i Borås. Grovbrödet kom från Lenanders bageri i Everöd.

Det som idag förundrar mig mest är att min mor inte bakade eget skånskt grovbröd. Hon bakade familjens bröd till 99%. Fanns det inget recept i hennes receptsamlingar? Trots att hon själv tyckte om det. Jag vet inte men hon bakade som sagt mycket bröd, kommer ihåg många goda bröd men kan inte minnas hembakat skånskt grovt bröd.

Egentligen borde ett liknande recept som "Marias bröd" funnits i vårt hem.

En anekdot om Lenanders bröd: Bageriet finns inte längre, vilket är synd, det bakades inte bara grovbröd. Det bakades mycket konditorivaror och andra matbröd som inte ska förglömmas. När det gäller konditorivaror och bröd känner jag till att bagaren Lenander bjöd på överblivet bröd till hushåll som höll sig med en hushållsgris. Huruvida allt gick till grisen har jag ingen aning om. Det var godsaker som Lenander bjöd på. Wienerbröd och annat smått och gott.

Vill du baka ett riktigt gott skånskt grovbröd, följ Marias Blombärgs recept. Du kommer inte att bli besviken på resultatet.