Jag brukar alltid bli på gott humör när jag ser entrecôte i kött- och charkbutiken som precis motsvarar min favorit. Den ska helst inte vara alldeles för stor, den ska vara fint marmorerad och absolut inte innehålla någon klump med fett. Hittar jag en sådan entrecôte då smäller jag till och lättar på plånbokslädret. Varje skiva tycker jag ska vara på ca 175 gram om en entrecôte ska avnjutas. Kött är gott!

En skiva entrecôte kan antingen grillas, tillagas i stekpanna eller brynas och sedan gå klart i ugnen på låg värme. Något av dessa tre sätt tror jag är de vanligaste.

Vad kan ätas till en skiva entrecôte? Såsen ska naturligtvis vara den personliga favoritsåsen. Sedan passar det bra med potatis i olika former. Gärna tillagade i ugn eller stekjärn. Sallad eller andra kalla grönsaker tycker jag är gott. Grillat äpple, riktigt gott med en liten klick Ajvar.

Så här gör jag gärna en middag med entrecote

Köttet

  • Salta köttskivorna och låt saltet dra in en stund. Jag förutsätter att köttet är rumstempererat
  • Bryn i smör bryn 1 minut på varje sida
  • Ös köttet och peppra med svartpeppar
  • Färdiglaga köttet i ugnen på 75 grader
  • Rare/blodig: 55 grader. Medium: 60 grader. Well done/Genomstekt: 68 grader
  • Vila köttet innan du serverar
  • Förmedlar gärna ett tips vidare när du ska laga entrecôte eller någon kotlett i ugn. Eftersom köttet alltid ska vila, tillaga köttet i en form på ett ark folie. När köttet tas ur ugnen är det bara att linda in det i foliearket. Du slipper dessutom att diska formen
Favoritsås i repris - Café de Paris
  • 100 gram smör
  • ½ dl rapsolja
  • 1 ägg
  • ½ dl hackad persilja
  • 2 sardellfiléer (om du har det hemma)
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 krm curry
  • 1 krm starkt paprikapulver

Smält smöret och blanda ned oljan. Låt svalna. Knäck ägget i en mixerbägare. Tillsätt övriga ingredienser. Häll i smöret och oljan. Mixa genom att börja i botten av mixerbägaren och dra mixern sakta uppåt. Gör så en kort stund tills såsen känns krämig. Mixa inte för länge, då är det kört.

Potatis

  • Förkoka mindre potatisar, delade på mitten
  • Stek i stekjärn med smör, stek med köttsidan nedåt
Grillat äpple
  • Kärna ur äpple, dela i halvor. Du behöver inte skala äpplet. Bra om du har en "urkärnare" när du avlägsnar kärnhuset
  • Tillaga i stekjärn eller grillpanna
  • När äpple ligger på tallriken, lägg i lite Ajvar där kärnhuset varit. Det funkar minst lika bra utan Ajvar
Sås och förkokt potatis går bra att göra långt i förväg.

Entrecôte betyder egentligen "mellan revbenen", det stämmer bra tycker jag.