Skivad entrecote är en populär liten rackare. Tror inte det finns många restauranger som inte har den på sin meny. Kan tänka mig att det även både grillas och steks stora mängder entrecote i de svenska hemmaköken. På sommaren är den tveklöst en poppis köttbit på grillen.

Hittar jag en skivad entrecote med fin marmorering och utan fettknölar händer det att jag slår till. Så tycker jag en entrecote ska vara, där tycker vi nog lite olika.

Frånsett hur köttet ska se ut har jag några saker jag bär med mig när det vankas entrecote:

 • Köttet ska vara rumstempererat, då blir det en fin stekyta
 • Torkar av köttet
 • Saltar enbart innan stekning, pepprar med svartpeppar efter stekning. Peppar bränner lätt
 • Smör och rapsolja i ett ganska hett stekjärn. Gärna av gjutjärn, håller värmen stabil
 • Ös köttet under stekning
 • En entrecote, 2 cm tjock, steker jag ungefär 3 minuter på varje sida.
 • Låter köttet vila 10-15 minuter innan det skärs i skivor. Lägg köttet i en form som täcks av en skärbräda. Där vilar det mycket bra
 • Är fettkappan med på köttet skärs den bort innan tallriken väntar
 • Så tillagar jag min entrecote. Rätt eller fel?
Sås
Bearnaisesås är en klassiker till entrecote. Jag har en helt annan sås som jag fastnat för, nämligen Café de Paris. Det är en enkel sås men ack så god till en köttbit. Hur den görs har beskrivits ett flertal gånger på min blogg. Här kommer den igen:

 • 100 gram smör. Kan låta mycket, den här såsen räcker till minst fem personer
 • ½ dl rapsolja
 • 1 ägg
 • ½ dl hackad persilja
 • 2 sardellfiléer (om du har det hemma)
 • 2 tsk rödvinsvinäger
 • 1 tsk dijonsenap
 • 1 tsk örtsalt
 • 1 krm curry
 • 1 krm starkt paprikapulver
 • Smält smöret och blanda ned oljan. Låt svalna. Knäck ägget i en mixerbägare. Tillsätt övriga ingredienser. Häll i smöret och oljan. Mixa genom att börja i botten av mixerbägaren och dra mixern sakta uppåt. Gör så en kort stund tills såsen känns krämig
 • Den här såsen kan du tillaga i förväg
Potatis och lättstekt grönkål
 • Stek några delikatesspotatisar, är de riktigt små tar det 15 minuter, stek medans köttet vilar. Gott att steka i samma stekjärn som entrecoten stekts, fyll på med lite rapsolja om det behövs
 • Stek gärna späda grönkålsblad i smör och olja, peppra med svartpeppar. Stek så att de nästan blir som grönkålschips
I min smak är det här en entrecoterätt vilken sitter som hand i handske