I den här grytan har jag uteslutit två ingredienser, lammnjure och blodkorv. I min smak blir det godare då. Istället skulle man kunna säga att det nu blir en variant av sjömansgryta men med lammkött.

Tillagning:

Jag använde grytbitar styckade från lammstek och fick därför ben som gick fint att göra en buljong på. Buljongen kan göras genom att koka vatten, salt, ben från steken, gul lök, vitlök och morot. En liten del av buljongen kan användas till grytan.

Lammköttet steks lätt och kryddas med salt, svartpeppar, krossad torkad timjan och rosmarin.

Löken skivas och bryns tills den blir mjuk. Gör det gärna tillsammans med lite brunt farinsocker och Worcestershiresås.

Potatisen skalas och delas i skivor som är i tjocklek som till en potatisgratäng.

Till rätten är det lämpligt att använda en järngryta. Börja med smörja insidan av grytan med olja eller smör. För en gryta med insida av järn är det lämpligt med olja, till en gryta med emalj tror jag smör fungerar bäst.

Börja sedan med att bottna grytan med potatisskivor, lägg grytbitar ovanpå. Ett nytt lager potatis och lök på potatisen. Sedan är det bara att fortsätta så och avsluta med ett lager potatis. Skulle du tillaga lammgrytan med 500 g lammkött och sex skivade potatisar är det lämpligt att hälla ca 1,5 dl buljong över sista lagret av potatis, buljongen kommer att rinna igenom.

Tillaga grytan i ugnen på 200 grader i 30 minuter med locket på. Efter 30 minuter är det dags att ta av locket och försätta tillagningen i ytterligare 30 minuter, utan lock. Översta potatislagret ska börja ta färg.


Otroiligt gott med inlagd pumpa till olika sorters kötträtter. Har du tid och möjlighet tycker jag du ska lägga in pumpa och ha till kött under höst, vinter och vår. Du får ett kg pumpa för under en tjuga. Ett tips på hur du kan lägga in pumpa: http://moggeboysmat.bloggo.nu/Inlagd-pumpa/ 

En engelsk gryta utan blodkorv och lammnjure är riktigt gott.

Ska prova originalet någon gång i framtiden!