Jag tittar emellanåt på TV-kanalen Godare, när det dyker upp något nytt program som känns intressant. Senast såg jag ett avsnitt med kocken och reseskildraren Rick Stein. En serie program med titeln "Rick Stein´s Road To Mexico".

Programmet gav inspiration till att laga något med mexikanskt stuk. Det passar perfekt då jag tycker om mat med chili, om det används på ett förnuftigt sätt. Det ska vara sting på maten men den ska inte vara brännhet.

Mexicoinspirerat för fyra personer:

Köttgryta

  • 1/2 kg högrev skuren i bitar
  • 1 färsk röd chili, delade i skivor
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 dl vatten
  • 1 msk oxfond
  • 1 msk chiliflakes
  • 1 msk mald coriander
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • Bryn köttbitarna i en stekgryta
  • Tillsätt samtliga övriga ingredienser
  • Låt grytan sjuda minst två timmar
  • Rör om ordentligt så att köttet trådar sig
Bönsalsa
  • 1 pkt sköljda och avrunna Kidneybönor
  • 1 pkt cocktailtomater, delade
  • 2 msk olja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk chilisås av ketchuptyp
  • Salt
  • 1 kryddmått cayennepeppar
  • Blanda alla ingredienser i en skål
På tallriken
  • Ett tortillabröd
  • Några chips med chilismak
  • Sprid kött på brödet
  • Lägg salsan ovanpå
  • Klicka på lite creme fraiche
Under TV-programmets gång noterade jag att man i Mexiko hos en del handlare kan köpas nymald torkad chili och dessutom blanda olika sorter efter egen begäran. Helt fantastiskt om man har favoriter och inte bara är hänvisad till chiliflakes i påse eller på burk. Blandningarna kan bli många, det lär finnas över 100 sorters chili. Spännande!

Jag kan med varm hand rekommendera TV-kanalen Godare. Där kan du hitta inspiration. Däremot passar som vanligt inte alla program som hand i handske. Allt handlar om vad som känns inspirerande och vem eller vilka som leder programmen.