För ett år sedan gjorde vi den senaste, eller sista om man vill, utlandsresan innan Coronan. Resmålet var Dublin. Ett resmål jag kan rekommendera med varm hand.

Det blev inte någon djupdykning i den irländska matkulturen. Jag hann ändå konstatera att det äts mycket kött, potatis och läckerheter från havet. Äter man på restaurang eller på en gemytlig pub går det inte att undvika att förvånas över hur stora portionerna är, oavsett vad det ligger på tallriken. Stora, med svenska mått mätt. Av den mat jag åt tycker jag att allt var mycket väl tillagat. Det är min upplevelse.

Kraftiga köttgrytor med lamm eller nötkött och rotsaker är populärt i Irland. Det ska gärna vara Guinness eller annan öl som vätska i grytorna.

Försöker återskapa en gryta som jag åt i Dublin:

  • Delad potatis av fast sort, kålrot, morot och hackad lök
  • Högrev i bitar
  • Grovt skivad korv av nötkött
  • Guinness
  • Grönsaksbuljong
  • Salt, svartpeppar- och kryddpepparkorn
  • Börja med att bryna köttet, lite i taget om du har mycket kött
  • Med allt kött i grytan - pudra över lite mjöl
  • Fräs lök, potatis, morot och kålrot tillsammans med köttet i grytan
  • Krydda
  • Häll Guinness  i grytan
  • Smula ner grönsaksbuljongtärning
  • Späd vid behov med vatten så att det täcker
  • Låt grytan sjuda minst 1,5 timma
  • Lägg i korven och låt den sjuda med en stund
Det är ölen som sätter piff och smak på grytan.

Visste du att Guinness öl bryggs i över 50 länder?

I Dublin ligger det ursprungliga bryggeriet på St. James Gate. Hit är man välkommen att göra ett besök som privatperson. Något du absolut inte ska missa om du besöker Dublin.

Jag längtar tillbaka till Dublin, en stad med puls, trevliga människor, god mat och mycket att upptäcka. Ett litet London, kan jag tycka, men mer gemytligt. Inget fel på London, en favorit när det gäller resmål. Dublin känns som att det har lite extra, kan inte riktigt sätta fingret på varför. Hur som, jag gillar staden...väldigt mycket.