Torsk med äggsås är en riktig klassiker på det svenska matbordet. Enkelt, gott och ganska snabblagat. Hade lite tur hos fiskhandlaren idag. Blev erbjuden skreitorskfilé istället för "vanlig" torskfilé. Jag tackar inte nej till ett sådant erbjudande. Som grädde på moset skars de ädlaste delarna på en filé ut. Bugar och tackar!

Fiskhandlaren och jag var tämligen överens om att idag var kanske sista dagen skreitorsk fanns att erbjuda. Sedan dröjer det nästan ett år tills nästa gång. Ibland har jag faktiskt flyt!

Torsk med äggsås

  • Torskfilé
  • Vit sås
  • Hårdkokta ägg. Äggen kan kokas långt i förväg
  • Persilja
  • Potatis
  • Gröna ärtor
  • Salt och peppar
Mer än så behövs inte för att tillaga en riktigt god fiskmiddag
  • Dela torskfiléer i mindre bitar
  • Smörj en ugnsform med smör
  • Lägg fisken i formen, salta ordentligt och ställ in formen i kylskåpet. Låt den stå minst 30 minuter eller ett helt dygn
  • Tillaga i ugnen på 125 grader
  • Gör en vitsås tillsätt mycket persilja och smaka av med salt och peppar
  • Koka potatis och ärtor
  • Mosa äggen med gaffel
  • När fisk, potatis, sås och ärtor är färdiglagade är det dags att lägga upp
  • Lägg fisken på tallrik, häll över sås och fördela ägg över såsen. Ett annat lika bra sätt är att blanda ner de mosade äggen i såsen
  • Potatis och ärtor är goda om än enkla tillbehör
Har du planer på torskfilé med äggsås rekommenderar jag att du torrsaltar fisken innan läggdags. Den är fantastisk nästa dag då saltet verkligen smält in. Äggen kan du koka vid samma tidpunkt. Sedan går det undan när middagen ska lagas

Smaklig måltid!