Jag såg ett halvhumoristiskt TV-program för ett par dagar sedan. En icke helt okänd skämtare hävdade på fullt allvar att vi har Italien att tacka för kebabpizzan. Det tror inte jag stämmer med verkligheten. Fyllningen på pizzorna i de svenska pizzeriorna och pizzabutikerna är väldigt långt från det som italienarna serverar. Jag tror mer att kebabpizzan införts av turkar som driver pizzerior. Uppfinningsrikedomen är enorm när det gäller vad som ska ligga på pizzan.

Det känns som att min favoritpizzabotten, med smördeg, har lika lite att göra med Italien som en kebabpizza. Men jag gör min favopizza för att jag tycker den är god.

Favopizzan

 • 1 rulle smördeg, det ska vara smör i degen. Inte palmolja, margarin eller något annat som inte ska ingå i en smördeg
 • Rulla ut degen på en ugnsplåt
 • Gör en tomatsås
 • 1 förpackning krossade tomater
 • Låt tomaterna rinna av i en sil
 • Mixa tomaterna med 2 pressade vitlöksklyftor, 2 msk tomatpuré, 1 dl riven parmesanost och finhackad basilika. Smaka av med havssalt och nymalen svartpeppar.
 • Bred ut tomatsåsen över smördegen
 • Lägg på skivad salami
 • Toppa pizzan med vällagrad ost
 • Grädda i ugnen enligt smördegsförpackningen
 • En kvist cocktailtomater på pizzan gör den inte mindre delikat. Lägg på tomaterna innan serveringen 
 • Sprid ut lite färsk oregano på pizzan när du ska äta den
Här har du min favoritpizza! Grunden till favoriten är smördeg. Vad som ska ligga på smördegen har jag inga synpunkter på. Välj och vraka!