En traditionell lasagne tillhör en av mina absoluta favoriter när det gäller maträtter. Bara för det är jag inte rädd att hitta på något nytt när det gäller just lasagne.

En lite annorlunda lasagne:

Givetvis lasagneplattor, béchamelsås, och krossade tomater.

Skivad salami och chorizo som skurits i små bitar.

Börja med att laga såsen med mjöl, smör och mjölk som grund. Krydda upp såsen med Örtsalt Toscana. Häll i en burk krossade tomater i den färdiga såsen. Tomaterna behöver inte värmas. De blir ju ändå varma i ugnen. Satsa på krossade tomater av god kvalité. Du kommer att märka skillnad.

Dags att bygga lasagnen:

Smörj en ugnsform. Täck botten med sås. Jag valde att bygga lasagnen med tre lager. Först lasagneplattor, torkade eller färska. Lägg ut sås över plattorna och sprid ut hälften av korvbitarna. Ett nytt lager med plattor och sås. Lägg skivad salami ovanpå. Nytt lager med plattor, sås och korv. Sist men inte minst, täck översta lagret med skivad mozzarella.

Tillaga i ugnen enligt vad som anges på förpackningen med lasagneplattorna.

Nu återstår bara att bestämma om denna lasagne ska ligga under fliken korvmåndagar eller pasta. Jag väljer korvmåndagar då två korvsorter ingår.

På tal om korv, missa inte Jan Schermans bok ”Den svenska korvresan” som kommer ut i handeln den här veckan. Om jag förstått saken rätt kan du i boken även läsa om en beskrivning där många ingredienser till vegomat transporteras flera hundra mil för att förgylla en svensk ”vegomåndag”. Jan Scherman är en klok man och han är inte motståndare till vegokorvar. Denna man brukar veta vad han talar om. Läs gärna boken.

Idag är det korvmåndag.... inte vegomåndag!