Bildmässigt kan det här vara vilken lasagne som helst. Ingen bluff här inte, lasagnen enligt beskrivning nedan.


Satsar på vegetariskt den här gången när det ska lagas lasagne.

Vegetarisk sås: En förpackning krossade tomater, en knippe sparris, ett par selleristjälkar, gul lök, vitlöksklyftor, färska tomater, några morötter av den späda sorten, en paprika, Örtsalt Toscana, peppar och en nypa strösocker.

Bechamelsås: Smör, vetemjöl, mjölk och en gnutta salt och vitpeppar.

Så här gör jag: Delar grönsakerna i mindre bitar. Steker på allt en kort stund i en gryta där olja frästs upp. Häller i de krossade tomaterna, kryddar och sist nypan med strösocker. Grytan får stå på spisen och puttra i ca 30 minuter:

Under tiden är det dags för den vita såsen. Inga konstigheter. Smält smör och blanda runt med vetemjöl red allt med mjölk till en lämplig konsistens, lite småtjock sås ska det vara.

Nu till själva lasagnen: Smörj en ugnssäker form täck botten med bechamelsås. Resten av såsen blandas med tomatsåsen. Dags att bygga lasagnen lager för lager. Sås ska vara överst. Till sist riv ost över hela lasagnen.

Allt gräddas i ugnen. Kolla på förpackningen när det gäller värme och tid.

Jag har slutat använda färska lasagneplattor, tycker varken att det är bättre eller sämre. Däremot köper jag lite för oss ”udda märken” när det gäller plattorna. Jag brukar glida in på Willys för att titta vad de har i sortimentet. Jag har hittat en som jag fastnat för: Monte Castello heter den. Prova om du är nyfiken.

Så fick det bli den här gången!

Det kan bli väldigt gott med vegetariskt ibland, däremot behöver ingen slå sig för bröstet och stilla samvetet för att en rätt är vegetarisk. Tänk om husmödrarna på 50-talet blåst upp sig för att det var grönsakssoppa som serverades till middag.