Akta gurkplantorna för frost

Jag är ingen grönsaksodlare av något större mått. Men det är kul att ha ett och annat stånd med potatis till midsommar, några färska tomater, rabarber, lite persilja, rucola och för allra första gången i år ett par plantor med minigurkor. Grönsakerna odlas mest som en rolig grej och för att det är gott med det som kan plockas direkt från odlingsplatsen.

Förra veckan gick det mesta åt skogen. En frostnatt och mycket gick åt intet. Gurkorna slokade, potatisblasten blev i ett enda svep ett antal bruna döda varelser, tomaterna såg ut som sju svåra år.

Skam den som ger sig bara att börja om på nytt! Potatisen kommer att repa sig och knölarna i jorden kommer att skjuta ny fart men egen potatis till midsommar är förmodligen en utopi. Tomat och gurka åkte på komposten. Inhandlat nya gurkplantor och tomatplanta från handelsträdgården. Några tomatplantor som svärmor bidragit med står på tillväxt. Allt kommer att bli bra!

Prova själv att odla i liten skala men passa dig för en köldknäpp. Vilket jag inte gjorde. Dumt nog. Du måste inte ha en egen tomt eller kolonilott för att odla lite godis. Mycket funkar på en balkong eller liknande. Botanisera lite bland fröer och plantor, tror du hittar något spännande.

Lycka till om du tänker prova på lite hobbyodling!