Tillagning av dubbelmarinerad lammytterfilé är något som tar lååång tid. Slutresultatet blir riktigt gott. Även om det tar lite tid så är arbetsinsatsen inte speciellt stor. Det är marineringen som tar tid.

Marinad 1

  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk torkad timjan
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk salt
  • Den här marinaden räcker till 2 lammytterfiléer
Sedan är det bara att göra det gamla vanliga. Lägg filéerna i dubbla plastpåsar, häll i marinaden och knyt ihop och skaka runt, in i kylskåpet över natten.

Nästa dag
  • Värm ugnen till 125 grader
  • Plocka upp filéerna ur marinaden, torka av dem lite
  • Låt filéerna bli rumsvarma
  • Bryn hastigt i en stekpanna
  • Laga klart i ugnen, jag föreslår en köttemperatur på 58 grader
 Nu ska köttet marineras i Marinad 2
  • 1/4 dl sherryvinäger
  • 1 msk vatten
  • 1 dl olivolja
  • 1 /2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • Rejält med finhackad färsk rosmarin
  • 1 dl hackad persilja
  • Blanda ihop alla ingredienser
När filéerna är färdiglagade
  • Skär dem i lagom skivor
  • Lägg dem i en skål
  • Häll över marinad 2
  • Låt stå i kylskåpet ett par timmar eller tills nästa dag
Servera köttet kallt men inte kylskåpskallt tillsammans med tillbehör som passar dig. Kanske potatissallad eller ugnsrostad potatis. 

I min smak är det gott med en enkel kall sås till köttet. En kall sås till detta gör jag gärna av grekisk fettfri yoghurt där jag blandar i många sorters örter såsom persilja, basilika, dill och oregano. Det faller mig i smaken. 

Dubbelmarinerat kött passar även bra om du ska ha buffé. Det behöver inte vara lammytterfilé, passar även bra med oxfilé, fläskfilé, flankstek, entrecote eller varför inte ryggbiff. Lämpligt att dela det färdiga köttet i skivor.

Vad du än väljer att dubbelmarinera så blir det gott och är egentligen bekvämt. Jag garanterar att du aldrig kan få mörare kött än genom att dubbelmarinera. Det är ett säkert tips.