Dovhjortsstek

Har du en stek av dovhjort tycker jag du ska börja med att binda ihop steken för att den inte ska falla ut i din gryta och att du hamnar i situationen med att få mer bitar än skivor då det är dags att skiva upp. Är du lyckligt lottad och har du en stek med nät och slipper du tänka på det.
Att tillaga en viltstek är inga konstigheter. I princip handlar det om samma sak som med allt annat kött. Många använder sig av kryddblandningar som döpts till viltkryddor. Enbär brukar också vara populärt. För mej tillför det inget när det gäller smaken. När det gäller att laga kött av vilt väljer jag klassiska smaksättningar från kryddhyllan. Salt, svartpeppar och timjan. Allt är en smaksak.
Dovhjortsstek
- Värm ugnen till 125 grader
- Rumstempererat kött
- Gnid in steken med salt
- Bryn köttet runt om i en gjutjärnsgryta
- Ta steken ur grytan och lägg den på en tallrik
- Fyll botten på grytan med olika rotfrukter exempelvis morötter samt röd och gul lök som delats i bitar. Fräs en stund. Torkad lime passar också bra. Stick några hål med en gaffel i limen och du får en syrlig smak på ditt kött. Glöm inte vitlöken! Några klyftor som du trycker till med handflatan. Springan som blir i vitlöken sätter härlig smak. Sedan kan du skala klyftorna och servera tillsammans med det ugnsrostade. Finns längre ner. Kan bara säga att vitlöken blivit mildare och blivit riktiga munsbitar eller mumsbitar
- Sprid timjan och svartpeppar över köttstycket
- Tillsätt 2 dl rödvin och 2 dl vatten
- Lägg ner steken i grytan, utan lock
- Sätt en ugnstermometer i steken på det tjockaste stället. Tillaga i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 55-60 grader. Temperaturen ska du beakta. Kör man viltkött till väldigt hög temperatur tycker jag att det blir en konsistens som påminner om lever. Så pass upp!
- Placera locket på grytan och låt köttet vila innan du skivar det. Innan du sätter på locket är ett förslag att sila skyn och skölja järngrytan, lägg i steken och sätt på locket. Det är mitt tips
- Har du silat av skyn kan du tillsätta någon deciliter grädde och en rejäl klick vinbärsgelé. Crème fraiche och lite kinesisk soja är inte heller fel, som kompis till grädden
- Koka upp såsen och låt den sjuda. Smaka av med salt och peppar, om det behövs
- Rosta gärna potatis, rödbetor, morötter och palsternacka i ugnen
- Bara att dela, lägga på en ugnsplåt eller i en form, blanda med olja, salta med grovkornigt havssalt och även här gärna lite timjan
- 225 grader i ugnen och låta allt gå klart
Föregående inlägg: Smördegsinbakad potatis
Nästa inlägg: Svartkål - Blir grön spagetti
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar