En fransyska från dovhjort tillagas egentligen på samma vis som en nötfransyska. Viltkött kan många gånger vara lite blodigare än kött från tamdjur. Ett tips är därför att skölja köttet med vatten och torka det torrt med hushållspapper. Om du inte gör så är risken stor att du kommer att få en grynig sås eftersom blodet koagulerar.

  • Rumstempererat kött. Ca 1 kg dovhjortsfransyska
  • Skölj köttet och torka det torrt
  • Putsa köttstycket om det behövs
  • Dela fransyskan i grytbitar
  • Bryn i smör och olja. Använd gärna en gjutjärnsgryta
  • Salta och peppra med svartpeppar
  • Lägg köttet åt sidan
  • Skala och dela morötter
  • Likadant med en knippelök, ta med så mycket du kan av stjälken
  • Riv två vitlöksklyftor
  • Tvätta en citron och dela den mitt i tu, den ena halva ska användas i grytan
  • Bryn allt utan vitlöken och citronen i gjutjärnsgrytan, vitlöken får åka i mot slutet så att den inte bränns och citronen ska i lite senare
  • Tillsätt 2 msk tomatpuré
  • Krydda med en starkare sort av paprikapulver
  • Blanda ihop
  • Lägg ner köttet i grytan
  • Tillsätt vatten så att det täcker
  • Lägg i den 1/2 citronen
  • Koka upp och låt sjuda ca 1,5 timma. Känn efter så att köttet blivit mört men ändå håller ihop
Allra godast blir grytan om du låter den stå i kylskåpet över natten för att sedan värmas upp kommande dag. Vill du ha en tjockare sås kan du reda den med mjöl utrört i vatten.