Dovhjortsgryta - Riktigt bra bjudrätt
Grytor av kött från vilt, exempelvis rådjur, dovhjort, älg eller kronhjort blir oerhört mört. Lite annorlunda smak i jämförelse med tamdjur. Inte så konstigt eftersom vilda djur äter en annorlunda kost än exempelvis nötkreatur.
- Två portioner, 450-500 g grytbitar, bryn grytbitarna i ett stekjärn
- 2 morötter och 3 potatisar, skurna i grova bitar eller 6-8 småpotatisar
- 2 vitlöksklyftor och 1 liten röd- eller gul lök, även dessa i grova bitar
- Lägg allt förutom hjortköttet i en smord ugnsform
- Blanda 0,5 dl rapsolja och 0,5 dl mörk sirap och rör ner i det du har i ugnsformen
- Salta och peppra
- Rosta i ugnen på 225 grader ca 30 minuter
- Ta ut formen från ugnen och sänk temperaturen till 175 grader
- Tillsätt 2,5 dl köttbuljong och 2 dl öl och dina hjortbitar som brynts
- Har du torkad skogssvamp kan du krossa 2 msk svamp och röra ner i grytan. Annars finns det kantarellfond på flaska som ersättning.
- Grytan tillagas i ugnen ca 1,5 tim eller tills köttet är mört
- Grytbitar av dovhjort
- Färska kantareller. Om det bjuds på gryta utanför svampsäsongen, satsa på torkad skogssvamp
- Buljongen, den kokar du själv av ben från dovhjort. Blir det mycket buljong över kan du koka en soppa nästkommande dagar med en riktigt fin buljong
- Löken - använd gärna små lökar, är det vår eller sommar välj gärna knipplök. Välj en knippe med de minsta lökarna. Eller flera knippen så att alla får minst ett par lökar på tallriken
- Potatis, välj gärna småpotatis. Vissa butiker kallar dem för delikatesspotatis. En varning är att inte använda mandelpotatis, den kommer förmodligen att koka sönder. Då är det verkligen kört!
- Välj den öl som är din favorit och blanda ner grytan. Spelar mindre roll om den är alkoholfri eller starkare i alkoholprocent. Det ska vara din favoritöl, tycker jag
- Vid sidan av grytan kan riven färsk pepparrot serveras. Alla runt bordet kanske inte är överförtjusta i riven pepparrot
Föregående inlägg: Lammracks tillagade i ett stycke
Nästa inlägg: Nypotatis !
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar