Det klassiska köttet till dillkött är kalvkött. Mycket annat kött kan användas. Nötkött, kycklingfilé och viltkött tycker jag också passar bra. I en riktigt smarrig dillsås är det inte alls fel med tärnad falukorv. Prova gärna det!

I den här middagen använder jag nötkött, fransyska. Ett bra kött till olika grytor. Det kräver förvisso lite längre koktid och är mindre fetare än högrev, även om högrev inte är överdrivet fett.

Dillkött av fransyska:

  • 1/2 kg fransyska som skärs ner till grytbitar
  • Koka upp vatten och lägg ner några grytbitar i taget då vattnet kokar
  • Skumma av ytan riktigt ordentligt. Missa inte det för att inte få bismak på köttet
  • Dela några morötter i stora skivor. Ner med morötterna i grytan
  • 10 vitpepparkorn, 10 kryddpepparkorn och 1 msk örtsalt får bli kryddningen
  • Låt allt puttra 1,5 - 2 timmar
Dillsås:
  • Sila av buljongen du har i grytan
  • Du har 6-8 dl buljong som får bli grunden till såsen
  • Hacka riktigt mycket färsk dill
  • Häll buljongen i en kastrull, koka upp
  • Red med 3-4 msk mjöl som rörts ut i vatten
  • Sänk värmen efter några minuter och låt sjuda en stund
  • Tillsätt 1 äggula och 1,5 dl grädde
  • Ta kastrullen från plattan och rör ner 1 tsk 24%-ig ättika och 2 tsk socker
  • Ner med köttet och morötterna i grytan
  • Värm på och blanda ner den hackade dillen
Det är inte så märkvärdigt att tillaga dillkött!

Till sist: Prova gärna en dillsås med falukorv - riktigt gott - en gammal hederlig måltid från min barndom