Jag kom över riktigt stora och feta strömmingsfiléer idag. Fiskade i Nordsjön. Då passar Olas strömmingslåda som hand i handske,

 Inte så lätt att googla sig fram till receptet. Här kommer istället en sammanfattning:

  • Rätten görs i ugnen
  • 6 hg strömmingsfilé
  • 1 Böckling
  • 1 Matjesfilé
  • 1 Syrligt äpple
  • 1 halv Purjolök
  • Fänkål
  • Dragon (Jag tog persilja istället)

Rensa och dela böcklingen i bitar. Skär matjessillen i små bitar. Ansa och skär purjo och fänkål i bitar. Hacka dragonen (persiljan). Blanda ihop detta och täck botten på en ugnssäker form, som du smort. Salta och peppra strömmingsfiléerna på köttsidan, rulla ihop, lägg i formen med skarven nedåt. Skiva äpplet och stick ner mellan fisken.

Naturligtvis ska det vara en sås också: 1 msk matjessillspad, 1 ½ dl grädde, 3 msk chilisås salt och peppar. Ringla såsen över strömmingen. Strö till sist lite ströbröd över och gratinera sedan i ugnen ca 15 min eller tills ytan fått fin färg och att du ser att fisken är färdig. När kött börjat tona i vitt.

Rätten är skapad av Ola Andersson med ett förflutet i kocklandslaget. Han har räknat med att ingredienserna motsvarar vad 4 personer äter.

Till ”Olas strömmingslåda” valde jag riktigt nyupptagen nypotatis från Kiaby, några kilometer hemifrån. Vår lokala mathandlare har gjort till tradition att sätta upp ett stånd utanför butiken dagen innan midsommarafton och på midsommarafton, där säljs det nyupptagen potatis och väldigt fina jordgubbar. Klart vi handlar där en dag som denna.

Svensk sparris, troligen för sista gången denna säsong fick bli ett nog så gott tillbehör.

Tycker du om sill och strömming?! Då måste du ha Leif Mannerströms bok "Strömming och sill". Finns billiga på www.bokborsen.se