Jan Scherman är säkerligen inte okänd för den breda allmänheten. Kanske mest känd som tidigare VD på TV4, för att ha delat stora journalistpriset, programledare för Kalla Fakta och debattör i media.

Oavsett vad Scherman är känd för så är han en korvälskare, medlem i Korvakademien och i mina ögon otroligt duktig på att förmedla kunskap om korven i vårt land. Det gör han i sin bok DEN SVENSKA KORVRESAN. Jan Scherman gör en resa genom hela Sverige för att till slut kunna publicera boken. Resan är omfattande, besök görs på inte mindre än 41 platser i alla delar av landet för att beskriva korvens plats i vår matkultur och dess historia.

Att en sådan resa är lång och kräver kraft förstår jag när Scherman vid sin resa vid flera tillfällen tar sig en stödvila. Ganska olikt kommissarie Bäckström i Leif GW Perssons böcker som oftast stärker sig med en stödsup.

Korvresan tar sin början i Jokkmokk för att sedan åka land och rike runt i jakt på det mesta vad det gäller korv i Sverige Vi får lära oss historien om falukorven, hur den skinnfria korven kom till Sverige, om vegokorvar, om rökmetoder, om tillverkning, ödelagda platser som lever upp igen med korventreprenörer i spetsen, värmlandskôrvens historia, viltkorvarnas framväxt, vikt och längd på den största falukorven, generation efter generation som arbetat på Lithells korv, hur man äter en korv med bröd och senap utan att spilla senap, nobelfestens vickning 2018 med varmkorv och bröd. Detta och otroligt mycket mer. Saker som jag tror få känner till.

Boken bjuder även på många riktigt fina korvrecept!

Det krävs inte att vara korvfantast för att läsa DEN SVENSKA KORVRESAN. Boken ger en inblick i historia och fakta om och kring det som till och med serverats på nobelfesten - KORV!

Jan Scherman har lyckats!