Jag skrev i ett tidigare blogginlägg att jag skulle återkomma till ämnet delikatesspotatisar, amandine eller vad det nu står på potatispåsarna som säljs som lite ”exklusivare” potatisar runt om i butikerna. I den kategorin räknar jag även i bakpotatis.

Först som sist kan jag konstatera att det som är gemensamt är att priset är mer än det dubbla jämfört med priset på det som vi som mest bär hem när det gäller potatis. Den vanliga potatisen kallar jag det för.

När potatisodlaren plockar sin potatis gör man något som kallas att harpa potatis. Bönderna sorterar helt enkelt potatisen eller så görs det i olika potatisanläggningar. En stor potatis, typ bakpotatis eller en mycket liten potatis, typ delikatesspotatis kan inte gå ner i samma binge som den ”vanliga” potatisen. Vi som konsumenter skulle säkert inte bli så glada att få en salig blandning av potatisstorlekar. Jobbigt när vi ska skala potatis för att sedan koka den. Därför har det sedan lång, lång tid tillbaka harpats potatis. Jag har hört från en tidigare potatisodlare att de små potatisarna tog man själv tillvara på eftersom de inte var attraktiva på marknaden, samma med jättepotatisarna. Nu kallar mathandeln det för delikatesspotatis eller bakpotatis och höjer priset/kg.

Nu är det på modet med små potatisar för att de är vackra, snabbkokta och jag tycker att dom är goda! Att det är så får vi betala extra för, närmare 30 kr för ett kg i en viss stor matkedja. Konkurrenten tar 23 kr för ett kilo och kallar inte dessa för delikatesspotatisar, istället för små utvalda potatisar. Sak samma, bägge är utvalda vid harpningen. Bortsorterade!

Naturen och jordbruket fungerar på det sättet att alla potatisar av samma sort inte kan vara lika stora. Väldigt självklart.

Av egen erfarenhet när det gäller den exklusivare Amandine vet jag att även den potatissorten oftast är lika stor som en normal King Edward. I vår närmaste gårdsbutik säljs den i påsar eller bärkassar som vanlig matpotatis.

Vart vill jag då komma med mitt snack om potatis?

Vill gärna understryka att jag varken är rättshaverist eller gnällspik. Däremot tycker jag inte om att butikskedjorna tar ut överpriser för potatisar som egentligen är en restprodukt, ursäkta uttrycket. Jag och min fru ligger, enligt vår mening, i framkant mot att stoppa matsvinn inom vårt lilla hushåll. Här kastas inget i onödan! Och potatisar, oavsett storlek, ska inte kastas dessa ska kunna köpas till samma eller kanske till och med till lägre pris.

Jag äter gärna små potatisar men kalla det inte för än det ena eller andra. Köper det ofta för att det är gott. Kommer att fortsätta med det.

Det är bra att all skördad potatis tas tillvara, oavsett storlek. Däremot vill jag uppmärksamma läsare på att matindustrin som vanligt gör allt man kan för att mjölka oss på pengar.

Avslutningsvis: Små potatisar, oavsett vilket namn de döps till, ska ha samma kilopris som vår ”vanliga" potatis. Eller hur? Någon som har synpunkter?

Tänker på ABBA:s låt: Money…Money…….När jag kommer att göra en rätt med mycket morötter ska jag skriva om en anekdot från norska Inderöy. Den är rolig men manar till stor eftertanke…

Som Glenn Hysén brukar säga…… Ha det gött!