Jag är väldigt bortskämd med att min fru bakar allt vårt bröd. Fantastiskt eftersom bakning inte ligger mej så varmt om hjärtat, om jag själv ska stå för arbetet.

Hembakat bröd äter jag varje dag! 

Ibland kan jag längta efter en macka av originalet när det gäller Hönökakor, Åkes Hönökaka. Om jag får välja, då väljer absolut inte att vara utan det hembakade. Åkes Hönökaka får mer ses som en kortsiktig avstickare.

Nu blir det danskt rågbröd!

  • 8 dl filmjölk eller hälften filmjölk och hälften crème fraiche
  • 1 pkt jäst
  • 1 dl smält smör
  • 3 tsk finkornigt havssalt
  • 2 tsk stött fänkål
  • 4 dl solroskärnor
  • 1 dl brödsirap
  • 8 dl grovt rågmjöl
  • 4 dl specialvete
  • 2 dl vetekli
  • Värm filmjölk eller filmjölk och crème fraiche till 37 grader
  • Rör ut jästen i blandningen
  • Tillsätt alla övriga ingredienser
  • Arbeta ihop till en lös deg
  • Låt jäsa 30 minuter
  • Stjälp upp degen i två avlånga brödformar (1,5 liters)
  • Jäs i 30 minuter
  • Värm ugnen till 200 grader
  • Ställ in brödformarna i ugnens nedre del
  • Sänk värmen till 175 grader
  • Grädda ca 1 timma
  • Stjälp upp brödet och låt svalna på galler
  • Linda in brödet i handduk och låt ligga till nästa dag
Du har gott om tid att bege dej till butiken att köpa en god dansk ost. Varför inte en Havarti?