På nyårsafton är det brukligt att vi försöker laga något extra för att ”ringa ut det gamla och ringa in det nya”. Skaldjur på bordet är aldrig fel.

  • Några havskräftor är gott som förrätt. Jag tycker att det är godast att äta kräftorna som de är. Annars finns det många andra sätt som att grilla eller gratinera. Enklaste sättet är köpa kräftorna färdigkokta hos fiskhandlaren. Det är bara att välja vilket som känns bäst.


  • Dubbelmarinerad oxfilé är en god specialare

Oxfilé i marinad nummer 2. Dagen innan nyårsafton

Ett bra recept: https://www.ica.se/recept/dubbelmarinerad-oxfile-338688/

Jag rekommenderar två saker innan du lägger köttet i den första marinaden:

  • Putsa oxfilén så att du i princip har rent kött innan du ska marinera
  • Knyt köttet med steksnöre. Varför? Jo, du får ett rundare kött som blir jämnare stekt i ugnen.När köttet är klart att skäras får du finare skivor eftersom köttfibrerna tryckts ihop. Många recept nämner inte att köttet gärna bör bindas ihop. Kanske för att det är lite besvärligt eller så är det ok att köttet faller isär. Försök gärna lära dig, det finns många filmer på Youtube. Eller så binder du efter eget huvud.

Du kan inte misslyckas med att dubbelmarinera oxfilé. Däremot får du nog många ryggdunkar. Det lovar jag!

Servera gärna en potatisgratäng till köttet. Om det är din tanke att laga en potatisgratäng kommer här ett av många goda recept: https://www.tina.se/tinas-potatisgratang/ 


När det är dags för efterrätt föreslår jag äpplekaka från Kastanjelund i Yngsjö. Receptet är ganska långt, jag publicerar det som bild:


Det var tre förslag på vad en nyårsmeny kan innehålla. Tre rätter som inte kräver att du anstränger dig så att du spränger några blodkärl. Viktigast är att börja i tid. Allt går att förbereda.

Planeringen skulle kunna göras så här inför nyårsafton:

  • Börja med oxfilén 29/12
  • Beställ kräftor hos fiskhandlaren
  • Äpplekakan kan du göra på nyårsafton. Det är inte nödvändigt att baka egna maränger. Fungerar med vanliga som köps färdiga.

Håll tillgodo!