Kycklinggryta tycker jag är det bästa att laga av kycklingfiléer. När jag lagar grytor brukar jag blanda och ge lite när det gäller kryddning och grönsaker, tar det som finns hemma och verkar passa ihop. I denna kycklinggryta tärnad tomat, sivripaprika och färska champinjoner. Lät även lite strimlad vitkål åka med. Över från gårdagen.

Jag tycker det bästa är att steka på hela filéer med salt och svartpeppar och sedan dela dem i mindre bitar. Antingen kan filéerna stekas helt klara i en stekpanna eller enbart brynas och sedan bli genomstekta i ugnen. Valet är ditt. Detta är steg 1.

Som steg 2 dela grönsaker och svamp i bitar och fräs lite i en stekgryta. Under tiden kan du koka upp en grönsaksbuljongtärning i 1 dl vatten.

Nu ska kycklingen ner i stekgrytan där grönsakerna fräst färdigt. Tillsätt buljongen och grädde eller kokosmjölk så att grönsaker och kyckling knappt täcks. Jag kryddade med: Kummin, cayennepeppar, ingefära, curry, riven vitlök, chiliflakes och citronsaft. Hur mycket du kryddar beror givetvis på dina egna smaklökar. Starkt, medium eller milt. Prova dig fram genom att smaka av. Klart med steg 3.

Och sist men inte minst, koka upp allt och sjud sedan på svag värme tills du är nöjd och tycker att allt är klart. Jag la i lite soltorkade tomater när grytan kändes klar.

Kycklinggryta passar lika bra till pasta eller ris.

Det går aldrig att säga det för många gånger: Tänk extra noga på hygienen när du hanterar färsk kyckling, använd ALLTID en charkhandske eller liknande.

 

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/bakterier/campylobacter?AspxAutoDetectCookieSupport=1