Clubstek skulle kunna kallas "nötkotlett". Om du tänker på fläskkotlett men från ett nötdjur. Mycket populärt att grilla tillsammans med T-benstek eller så grillas hela biffstocken som i Latinamerika där en stor andel av världens nötdjursuppfödning har sin hemvist. Clubstek och T-benstek styckas naturligtvis även ut från svensk nötkreatur och efterfrågas mest under grillsäsong, i alla fall i den butiken jag brukar handla kött. När det gäller clubstek är det vanligast att köttet skärs ur från benet för att istället bli en ryggbiff.

Tanken var att grilla clubstek på utegrillen. Det varnas för aprilsnö och hårda vindar idag och då står jag hellre inne i köket och använder spis och ugn.

Clubstek

  • Torka av köttet och låt det bli rumsvarmt
  • Värm ugnen till 150 grader
  • Snitta fettkappan på köttet
  • Salta och peppra köttet rejält
  • Stek ett par minuter på båda sidor
  • Lägg clubstekarna i en ugnsfast form tillaga i ugnen ca 15 minuter om du vill ha en köttemperatur på ca 56 grader. Ungefär medium
  • Låt köttet vila inlindat i exempelvis folie eller bakplåtspapper, 10 minuter
Potatisklyftor i ugn
  • Om potatisklyftor ska serveras till köttet kan det vara klokt att förkoka dem, klyftade, innan de åker in i ugnen. Då är det bara att sätta in potatisen en stund innan köttet och under tiden clubsteken vilar är det bara att dra på med grillelementet över potatisklyftorna
  • Blanda gärna potatisklyftorna med olja, salt och paprikapulver innan de åker in i ugnen
Fetaostkräm - kall kräm till köttet
  • Mixa 2 1/2 dl grekisk yoghurt med 1 pkt fetaost, 1 msk olivolja och 1 msk flytande honung
  • Smaka av med peppar
Hängmörat kött med tillbehör är en delikatess!