Med säkerhet vet jag att första gången  chiliolja dök upp på min tallrik det var i Thailand. Det var när jag och min fru åt på en liten, mycket liten familjerestaurang på en sandstrand. Ett fantastik genuint matställe som drevs av en ung familj. En mycket liten restaurang där familjen tjänade sitt levebröd. Där serverades den bästa Thaimaten jag någonsin ätit. Skulle kunna kalla det för thailändsk husmanskost, utan att vara bevandrad i Thailändsk kok- och matkonst. Som "rik" västerlänning kan jag väl säga, utan att förhäva mig, att dricksen var i det närmaste lika stor som notan för maten. Så billig mat att vi skämdes. En formidabel middag för två, en flaska vin och efterrätt, runt 100 svenska kronor.

Åter till chilioljan

Några droppar chiliolja i nyfriterade vårrullar..... riktigt mumsigt eller i en salladsdressing. Det är gott.

I vårt land laboreras det med chiliolja på ett sätt som inte är i närheten av vad som serveras i Asien. Det brukar i recepten vara olivolja smaksatt med chili. Chili och olivolja är inte chiliolja! Det är smaksatt olivolja. Jag har aldrig provat att göra olivolja med chili, känt att det inte är riktigt 100 om jag vill ha chiliolja.

Nu har jag äntligen hittat riktig chiliolja, faktiskt på ICA-Maxi, importerad från Asien. En riktig chiliolja innehåller sojabönsolja och torkade chilifrukter. Det gör chilioljan jag inhandlade! Jag tycker det är äkta jämfört med olivolja som smaksatts.

Om du ska använda riktig chiliolja i din matlagning var försiktig, den är stark. Bara att smaka sig fram i en dressing, i ris eller som en smaksättare i kött som steks.

Asiatisk mat i hemmets kök blir bäst med äkta asiatisk smaksättning!