Champinjonsoppa eller soppa på någon annan svamp, varför inte blandad svamp, är i min smak. Antingen kan soppan serveras som en enkel förrätt eller som en vardagsmiddag tillsammans med mörka krutonger från kavring samt skinka eller bacon.

Till två portioner är följande ganska lagom

  • 400 g färska champinjoner som delas i kvartar
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 2 jordärtskockor, dessa ska hackas mycket fint
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • Fräs svamp, jordärtskockor och lök i olja, smaksätt med svartpeppar och örtsalt under stekning
  • Tillsätt 2,5 dl vatten och en grönsaksbuljongtärning tillsammans med 2-3 dl grädde
  • Låt soppan sjuda 8-10 minuter
  • Dags att mixa allt med stavmixer eller i matberedare, soppan ska bli någorlunda slät
  • Ställ soppan åt sidan
  • Till soppan är det gott med lufttorkad skinka
  • Värm ugnen till 200 grader
  • Lägg på ett bakplåtspapper
  • 4 skivor lufttorkad skinka eller fler, om du vill, på plåten. Ca 10 min i ugnen tills skinkan är knaprig
  • Krutonger av skånsk kavring serverar jag gärna i soppan
  • Dela brödet i bitar
  • Stek krutongerna i ett smörat stekjärn
  • Värm på soppan, servera i sopptallrikar eller skålar
  • Lägg skinka och krutonger i tallrikarna
Svamp är aldrig fel! Jo, om den är konserverad!