Tore Wretman är kanske inte så känd i de yngre generationerna. Kortfattat kan sägas att Wretman var krögare, grundare av Gastronomiska Akademien, stjärnkock och han stod i främsta ledet för den svenska husmanskosten. Som jag förstått skulle man kunna säga att Wretman ständigt arbetade för att höja den svenska husmanskosten till skyarna, med all rätt. Att han lärde hela Sverige att sätta den svenska husmanskosten överst på agendan är nog ingen överdrift. 

Jag såg ett klipp där Tore Wretman i mitten på 60-talet tillagade hamburgare i televisionen. Hamburgarna gjorde braksuccé!

Wretmans burgare i klippet gav mig inspiration då det var dags att tillaga burgare. Jag gör inte burgarna enligt hans originalrecept. Inte för att jag har något emot dessa. Tore Wretman håller jag högt och tror inte att han 2023, om han fått smaka, tyckt att jag är helt fel ute. Om det kan jag bara sia eftersom denna legendar gick ur tiden för tjugo år sedan.

Burgare med inspiration från Tore Wretman:

Bröd

  • Till 4 burgare kan du börja med att klyva 1 ganska stor ciabatta på längden. Dela sedan i 4 delar. En till varje burgare
  • Stek samtliga delar i ett stekjärn tills de får färg. Stek inte sidan med brödskorpan
  • Lägg upp 1 på varje tallrik
Färs
  • Värm ugnen till 100 grader
  • Tore Wretman använde 500 g nötfärs. Nu har jag turen att i mitt närområde ha en gårdsbutik, Vistagårds Gris som saluför en fantastiskt fin skinkfärs. Mitt val föll därför på deras färs då det ger riktigt saftiga burgare
  • Blanda ihop färsen med salt,svartpeppar, några stänk kryddpeppar, 2-3 msk riven pepparrot och några matskedar HP-sauce
  • Forma färsen till 4 burgare, stek i smör i ett stekjärn tills de är genomstekta
  • Ställ in i ugnen för att hålla dem varma
Ägg
  • Stek 4 ägg. Vändstek dem inte!
Bygga burgarna
  • Lägg burgarna ovanpå bröden
  • Skiva tomat och lägg på
  • Lägg ägg på toppen, salta och peppra
På tallriken kan det passa med någon sorts gurka och färsk sallad.

Det finns ett antal böcker om Tore Wretman, hans matlagning och recept. Du kan säkert hitta dessa på ditt bibliotek. Låna gärna! Fastnar du för någon av böckerna kanske det är på sin plats att öppna plånboken och köpa den du tycker är bäst och som kan ge dig inspiration och recept i vardagen. Men ett tips är att först låna böcker och sedan köpa.