Burgare görs på olika sätt. Läste en reseskildring från USA, den handlade inte i första hand om mat men maten var med på ett hörn. Resenären ifråga var väldigt imponerad av smaken på hamburgarna. På ett ställe frågade han vad det var för hemlig kryddning som användes.

Svaret: ”Här finns ingen hemlig kryddning! Det handlar om bra kött, salt och peppar. Inget annat”

Riktigt fin nymalen högrevs, salt och svartpeppar är det som gäller. Nu behöver du inte stå hemma och mala högrev, försök hitta en seriös charkuterist som tar en bit högrev och maler den åt dig. Det blir garanterat inte dyrare än en bit högrev! Skulle du inte ha närhet till en charkbutik så får du köpa ett paket färs.

Ett litet tips: Jag är inte något proffs på burgare eller annan mat. En sak har jag lärt mig, och det är att inte jobba för mycket med färsen när burgarna formas. Det lilla fettet som finns i högrevsfärsen den trycker man ut om du jobbar för mycket med färsen, det kan gör dina hamburgare onödigt torra. Forma gärna burgarna i en hamburgerpress men pressa inte. Forma bara, inget annat.

Jag har gjort burgare av högrevsfärs, lite olika kryddor och ibland äggula. I ärlighetens namn blir det en variant av pannbiff. Det är burgare vi ska ha, inte pannbiff på högrevsfärs.

Dagens burgare: Högrevsfärs, salt och svartpeppar.

Istället för bröd: Skivad nyskördad vitkål. Skiva vitkål, lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt, smörja pappret med olja, lägg på vitkålsskivorna, olja ovanpå vitkålen, salta, peppra med svartpeppar och en gnutta chiliflakes eller andra kryddor du föredrar, in i ugnen på 200 grader ca 20-30 minuter. Fick även bli premiär för saltgurka och ättiksgurka inlagda 2020. Lite dressing på burgaren, som du rör ihop själv:

https://receptfavoriter.se/recept/hamburgerdressing.html?search=hamb

En restaurang i Florida serverar nu en hamburgare som kostar 100 dollar. Till det priset får du också en liten mössa med orden Jag är en idiot”.(David Letterman)

Gör egna burgare!

Ett litet tillägg: Har du funderingar på att lägga in gurkor är mitt tips att efter att de tvättats av lägger du gurkorna över natten i rejält med grovsalt. Skölj därefter gurkorna, lovar att du får riktigt knapriga gurkor ända fram till nästa gurksäsong när du lagt in dem.