Liknande bröd som detta har jag bakat flera gånger tidigare. Den här gången blir smaksättningen basilikablad, stjälken från en broccoli, torkad timjan och persilja.

Det kan kanske av  bakfantaster uppfattas som en lite konstig smaksättning. För mig är det inte konstigare än att hälla lingonsylt i degen.

Brödet tycker jag passar bra till en soppa eller en buffé. Eller varför inte som en macka utan pålägg.

Nu till brödet.

  • Börja med hacka broccolistjälken och låt den sjuda i vatten tillsammans med salt så att den mjuknar
Sedan är det dags för själva degen:

  • 1 pkt jäst
  • 1 tsk salt
  • 6 dl ljummet vatten
  • 2 msk olja
  • 15 dl specialvete
  • Rör ut jästen tillsammans med saltet
  • Blanda i vatten och olja
  • Rör ner lite mjöl i taget
När hälften av mjölet är blandat i degspadet tillsätt:
  • Broccolistjälken
  • 1 msk timjan
  • 1 dl hackade basilikablad
  • 1 dl hackad persilja
  • Tillsätt resten av mjölet i omgångar
  • Arbeta degen tills den blir smidig
  • Låt degen jäsa 40-50 minuter
  • Forma degen till limpor eller använd ett par avlånga bakformar
  • Jäs ytterligare 30 minuter
  • Pensla bröden med olivolja innan de åker in i ugnen
  • Grädda i 200 grader, 35 - 40 minuter
Ett lite annorlunda bröd - men jag tycker om det