Surdegsbröd är gott! Många hobbybagare har surdeg i kylskåpet och sköter det omsorgsfullt för att kunna baka goda matbröd.

Jag har aldrig vågat ta ansvar för en surdeg även om tanken funnits. Det har inte kommit längre än till tanken beroende på att jag inte bakar speciellt mycket. Blir mer när andan faller på.

Annars finns det färdiga surdegar att köpa. Kronjäst är en variant som saluförs i jästkylen. På Ica hittade jag av en tillfällighet en finsk variant ”Ekologisk torr surdeg – Luomo kuivattu Hapantaikina”. Köpte en påse för att prova. Kanske någon kallar det för fusk.

Så här kan du baka ett surdegsbröd:

1 pkt färsk jäst, 6 ½ dl vatten, 500 g rågmjöl, 250 g specialvetemjöl, 1 tsk salt och 1 pkt torr surdeg.

Blanda mjölsorterna och den torra surdegen i en bunke. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt sedan blandningen av mjölet och ”surdegen”. Kör i maskin 5 min strö över saltet och kör ytterligare 5 min.

Låt degen jäsa till dubbel storlek. Smörj en järngryta med olja. Ta upp degen på en mjölad bänkskiva, knåda lite, forma degen i järngrytan, sätt på locket och låt jäsa 30 min.

Grädda i ugnen på 180 grader varmluft ca 50 minuter, utan lock. Har du termometer kan du kolla så att brödet har en innertemp i mitten på 98 grader. Pensla med vatten när brödet är klart

Kriterier

Jag har tre kriterier för hembakat: Det ska vara kul, smaken ska vara godare än köpebröd och det ska vara ekonomi i att baka själv.

Att baka med ”Ekologisk torr surdeg” är det ingen ekonomi i . En påse kostar 15:- ska du sedan använda 2 pkt av producentens egen ekologiska torrjäst, ja då blir det dyrt bröd.

Vem vet, kanske kommer jag att skaffa en egen surdegskompis att sköta om.