Bröd med tapenade och vitlök
Inte för att jag brukar baka så där väldigt mycket, bland kan jag tycka att det är skoj att laborera med lite olika smaksättningar av matbröd. Bröd som passar bäst till soppor eller på en buffé. Jag försöker lyfta blicken från russin och lingon som smaksättning. Oftast blir det bra och i min smak.
Alla övriga bakverk står min fru för. Hon är duktig och tycker om att baka. Tur för mig som helst äter hembakat bröd även om det kan vara gott med Hönökaka, då ska det vara Åkes Hönökaka, originalet.
Nu blir det bröd med olivtapenade och vitlöksklyftor som marinerats i en chilimarinad. Vitlöksklyftorna blir lite mildare i sin smak när de marinerats och därför går det fint att använda många klyftor utan att de tar över. Jag använder femton hackade klyftor, går säkert bra med fler.
Det enklaste är att köpa färdig tapenade och marinerade vitlöksklyftor. Annars går det bra att göra det hela själv.
Olivtapenaden hittar du här:
https://receptfavoriter.se/recept/tapenade-olivroera.html?search=tapenade
Vitlöksklyftorna kan du marinera så här:
https://bongtouchoftaste.se/recept/gron-mat/marinerad-vitlok/
Nu till brödet!
- 1 pkt jäst
- 1 tsk salt
- 6 dl ljummet vatten
- 2 msk olja från de marinerade vitlöksklyftorna
- 17 dl specialvete, känn dig fram så att degen blir smidig
- Rör ut jästen tillsammans med saltet
- Blanda i vatten och olja
- Rör ner lite mjöl i taget
- 130 g olivtapenade
- 15 marinerade vitlöksklyftor, hackade. Kör några varv i en minihackare
- Tillsätt resten av mjölet i omgångar
- Arbeta degen tills den blir smidig, håll koll på mjölmängden
- Låt degen jäsa 40-50 minuter
- Forma degen till 2 runda bröd eller använd ett par avlånga bakformar
- Jäs ytterligare 30 minuter
- Pensla bröden med olivolja innan de åker in i ugnen
- Grädda i 180 grader, varmluft, 30-35 minuter
1 kommentar | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Grillad ryggbiff
Nästa inlägg: Ugnsbakad öringfilé
Jag har bakat ditt bröd. Fantastiskt gott. Tog lite mer mjöl och en hel burk marinerade vitlöksklyftor. Blev gott. Tack för det du skrev.