Det här brödet har jag bakat ett flertal gånger till jul. Brukar göra det första gången då julmusten på allvar gjort entré i butikshyllorna.

Receptet är till ett stort bröd. Det blir riktigt saftigt och mustigt och passar lika bra med en skiva julskinka eller en god ost.

Brödet

  • 1 pkt jäst
  • 5 dl julmust (37 grader)
  • 2 msk stött kummin
  • 2 msk stött fänkål
  • 2 msk rapsolja
  • 1/2 dl brödsirap
  • 1 l specialvetemjöl
  • 5 dl rågsikt
  • 1 msk salt
Hur själva degen ska göras skiljer sig inte från hur alla andra bröddegar sätts. Vad du däremot bör tänka på är att:
  • Arbeta degen i 10 minuter i en hushållsmaskin
  • Tillsätt saltet och jobba vidare i 5 minuter
  • Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek, ca 45 minuter
  • Häll ut degen på en mjölad bänk
  • Knåda en aning och forma till bröd
  • Låt jäsa i ca 25 minuter, på en plåt med bakplåtspapper eller varför inte i en brödform eller jäskorg
  • Om du vill kan du skära skåror i brödet
  • Pensla med vatten
I ugnen
  • Ugnen på 175 grader, varmluft
  • Ställ in en djup ugnsplåt på nedersta falsen när du slår på ugnen
  • När ugnen är varm häll ett par deciliter vatten på plåten
  • Placera brödet på ett par falsar upp
  • Grädda i 35 - 40 minuter
  • Låt brödet svalna på galler
Nu har du bakat ett saftigt och mustigt julbröd!