Sugen på en gratäng precis som jag? Gratänger är perfekta på en buffé, tillsammans med en god köttbit eller som en enskild rätt. För att äta gratäng behövs inte julafton inväntas då det brukar vankas Janssons Frestelse. Jansson tycker jag mycket väl kan läggas in under rubriken gratänger.

Eftersom det är några dagar till julafton och dags att hugga in på Jansson får det stället bli en broccoligratäng med mascarpone.

  • 1/2 påse frusen broccoli. Koka upp någon minut i vatten tillsammans med havssalt
  • 1 pkt tärnat bacon, stek upp i stekjärn
  • 1 frp mascarpone
  • 2 dl tomatsås
  • Svartpeppar, röd peppar och salt
  • Några färgglada småtomater
  • Riven smakrik ost
  • Värm ugnen till 200 grader
  • Fördela broccoli i en smord ugnsform
  • Blanda mascarpone, kryddor och tomatsås, klicka detta över broccolin
  • Sprid bacon över såsen
  • Gör lika med tomaterna
  • Riv över ost
  • Grädda i ugnen tills osten smält och fått lite färg
Den här gratängen kan göras med andra grönsaker, att blanda olika grönsaker är inte heller dumt.