Vi är fiskälskare hemma hos oss! När det gäller inläggningar brukar jag göra dem. En favorit är Brantevikssill. Med ljus och lykta har jag hittat originalreceptet: https://www.expressen.se/kvallsposten/bodils-sill-ar-favorit-i-hela-landet/ . Mitt ljus och lykta var Google, så klart.

Nu har jag en tanke och det är att göra Brantevikssill som inte är Brantevikssill! Bara för att smaka. Älskar sillen gjord på originalreceptet. Måste ändå prova en annan variant, av ren nyfikenhet. Oäkta Brantevikssill behöver inte vara fel. Ibland kan jag i butiker och hos fiskhandlare se att sill av den här typen kallas Brantevikssill. Det finns även recept på Brantevikssill som liknar den jag gjorde.

Då fick det bli så här:

  • Frys färska sill- eller strömmingsfiléer minst tre dygn, allt enligt Livsmedelsverket
  • Dra av fiskköttet från skinnet
  • Blanda ihop en lag bestående av 4 dl vatten, 1/2 dl 24-procentig ättika och 1 msk finmalet havssalt
  • Låt stå över natten i kylen
Dygn fem
  • Stöt vit- röd och svartpepparkorn
  • Skiva röd- och gul lök, hacka färsk dill
  • Varva sill, lök, dill och peppar i en glasburk
  • Koka upp en lag på ca 5 dl vatten, 3 msk 24%-ig ättikssprit och 1 dl socker. Jag baserar detta på 400 g fin strömming eller sill
  • Låt lagen svalna
  • Häll lagen över sill och allt annat som ligger i glasburken
  • Låt stå i kylen 1 dygn
Inget fel på kopian - originalet är godare - fortsättningsvis blir det originalet. Inget tu tal om det!