Går det inte att resa till Irland då får man laga lite irländsk mat hemma. Boxty med fläsk är inte fel. Jag tycker det är en blandning av raggmunkar och våra vanliga potatisplättar eller potatisbullar. På Irland serveras det ibland som en singelrätt, även på frukostbordet eller som lunch/middag med korv, alternativt fläsk eller något annat kött. Boxty är smakfullt och mättande.

För att på nytt få lite irländskt på matbordet hittade jag ett recept på Aftonbladets hemsida som jag modifierat när jag tillagade irländsk Boxty. Recept ger fyra rejäla Boxty.

  • Drygt 1/2 kg potatis
  • Drygt 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk
  • Salt
  • Skala potatis, dela hälften av potatisen i små bitar.
  • Koka hälften av potatisen och mosa ordentligt
  • Riv ner resten av den okokta potatisen och blanda med moset
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Sikta gärna mjölet i en mjölsikt, du slipper risken för mjölklumpar. Det går även bra att sikta med en sil.
  • Vispa ihop med mjölken
  • Blanda ner i potatisen
  • Du kan, om du vill, smaksätta med svartpeppar
  • Klicka ut smeten i en varm stekpanna med smör
  • Platta till plättarna lite med stekspaden
  • Stek på båda sidor tills plättarna får lite färg
Servera gärna Boxty tillsammans med stekt fläsk och lingon. Ska det vara på irländskt vis byter du ut lingon till stark senap.

Tycker du om raggmunk med stekt fläsk? Då sitter Boxty som hand i handske!

När jag rev potatisen på rivjärnet funderade jag på varför ett sådant formidabelt redskap även kan kallas "Argbigga". En argbigga är en "satkärring".