När grillsäsongen börjar eller om det finns någon speciell grillsäsong är inget vi behöver tvista om. Inte för att jag är någon grillmästare på något vis men grillat är gott. Meningar om vad som är bästa värmekällan för grillning går isär. Jag föredrar kolgrillat. Utifrån min horisont vill jag förmedla några saker som jag tycker är viktiga att ha med sig.

  • Hade du inte tid att göra rent grillen då den åkte in på vinterförvaring, om den gjorde det, är det dags att göra en rejäl tvätt innan grillningen tar fart. Jag blandar ihop 4 msk diskmedel, 1 dl citronextrakt, 1 dl 24 %-ig ättika och vatten. Blanda allt i en stor sprayflaska.
  • Spraya hela grillen med blandningen, även samtliga galler. Låt verka 10 minuter och skrubba med diskborste, skölj med vattenslang. Låt grillen torka
  • Nu är det dags att grilla! När det gäller att välja kol eller briketter har jag provat med allt från bensinstationens sortiment till Webers säckar. Slutsats: Satsa på Webers kol eller briketter. Ganska högt pris, fördelen är att det blir riktigt jämn och varaktig glöd. Lägger du pengar på kött och grönsaker som ska grillas är det också värt att lägga lite extra på kol eller briketter.
  • Kol eller briketter? Ska du grilla kött till många, vi pratar kilon, är det bäst med briketter. Varför? Glöden varar mycket, mycket längre. Kol är perfekt till mindre mängder mat. När det gäller briketter av god kvalité har dessa pressats ihop under hårt tryck och skulle dina briketter inte förvandlas till aska under grillningen, kan du om du har en grill med lock sätta på locket, stänga spjällen och döda glöden. Fungerar att använda dem till nästa grillning!
  • Grillgallret. Brukar du använda rengöringsmedel på gallret innan du använder det nästa gång. Jag gör det inte! Ett enkelt sätt som fungerar bra är att lägga gallret på sin plats när kol eller briketter börjar bilda glöd. Gallret blir varmt och det är bara köra av det med en grillborste.
  • Grilla med locket på! Locket på te.x en klotgrill finns inte för syns skull. Det är till för att användas. Det blir otroligt varmt under locket när köttet grillas. Moderera med spjällen så inte glöden dör. Att använda locket uttryckte storgrillaren Kalle Moraeus, ungefär så här i ett radioprogram:
- Sätt på locket när du grillar, då får du köttet riktigt smakrikt. Det är smakerna vi vill ha. Röken och värmen från glöden vandrar runt under locket.

Hoppas att du fick ut något tips av det här!