Jag har alltid tyckt om bönor av olika slag. Speciellt bruna bönor med stekt fläsk. Det var några år sedan jag åt det. Min fru säger "nej tack!" Jag kan leva utan den rätten och har rätat in mig i ledet.

Däremot andra former av bönor har vi till middag lite då och då.

En böngryta med köttfärs tycker jag är god och riktigt mättande. Om du vill kan du servera exempelvis ris till en sådan gryta. Absolut inte nödvändigt.

Böngryta med köttfärs

  • Hacka lök och vitlök. Dela morot i ganska tjocka skivor
  • Fräs i en lämplig gryta, det ska bli mjukt men inte ta färg. Fräs gul lök och morot först och tillsätt vitlöken mot slutet så att den inte bränns
  • Blanda ner färs och stek ihop med löken och morot
  • Tillsätt 1 msk tomatpuré, 1 förpackning krossade tomater, 1 dl ketchup och smula ner en grönsaksbuljongtärning
  • Krydda med havssalt, svartpeppar och timjan....smaka av så du har din perfekta kryddning
  • Koka upp och låt puttra i minst 30 minuter
  • Skölj 1 förpackning kidneybönor och 1 förpackning kikärtor. Färdigkokta så klart
  • Tillsätt i grytan och värm på någon minut

Nu serveras grytan som en "Allt i ett gryta"!