Perfekt sommarmat. Allt i en och samma form. Receptet finns i flera av Leif Mannerströms böcker. Hittade inte hans recept så jag kunde kunde länka . Söker du på nätet finns det massor av olika recept på just böcklinggratäng. Kanske inte så konstig. Leif Mannerström skriver så här som inledning till sitt recept:

”Längs hela Ostkusten finns lika många recept på böcklinggratäng som det förr fanns fiskelägen. Recepten lever kvar medan fiskelägena försvinner ett efter ett i takt med att fisket industrialiseras”

 För den som är intresserad kommer receptet här:

Koka 5-6 stora potatisar, låt svalna och skär i skivor. Om skalet är tunt och fint behöver du inte skala. Skala och skiva 4-5 schalottenlökar och fräs i smör på låg värme så de mjuknar men inte bryns. Skär 8-10 cocktailtomater i skivor. Hacka ett knippe dill och blanda med 1 dl grädde. Rensa 6 små böcklingar så gott det går från ben. Smörj en form och bottna med ett lager potatis och varva sedan alla ingredienser. Salta och peppra och ringla slutligen över ytterligare 1 dl grädde. Grädda i ugn på 200° i 30 minuter.

Jag hade inte tillräckligt med cocktailtomater hemma så jag körde med kvisttomater. Goda kvisttomater.