Blomkålsterrin tycker jag kan låta lite krångligt. Det får låta hur det vill, för min del, nu finns det en maträtt som heter så. Egentligen är det inget konstigare än en sorts pastej som bakas i ugnen eller varför inte en paj utan pajskal. Jag tycker att beskrivningen stämmer någorlunda bra.

En sak som är säker är att blomkålsterrin är gott. Den kan serveras på en buffé, som förrätt eller till något gott från grillen.

Det är inte heller speciellt svårt att tillaga det

  • 300 g blomkål delas i bitar och kokas mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och låt blomkålen svalna
  • 3 ägg och en liten burk crème fraiche vispas samman till en smet
  • Smula ner 150 g ädelost och en mozzarella och rör om
  • Blanda ner blomkålen och rejält med hackad dill och persilja
  • Lägg ett bakplåtspapper i en avlång bakform
  • Häll smeten i formen
  • Ställ bakformen i en större ugnsform fylld med några centimeter vatten
  • Tillaga i mitten av ugnen på 200 grader ungefär 45 minuter, kolla noga att terrinen har stelnat
  • Låt blomkålsterrinen svalna innan du skär upp den i rejäla skivor.
Det är enklare att tillaga en blomkålsterrin än hur själva namnet låter, tycker jag.