Blomkål kan serveras till det mesta. Rostat i ugnen tillsammans med en kraftfull marinad blir det riktigt smakrikt.

Föreslår den här tillagningen:

Dela blomkålshuvudet i buketter. Koka upp i max fem minuter i en kastrull med lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt kålen ligga en stund i ett durkslag för att rinna av ordentligt.

 Blanda marinad som består av en matsked krossade fänkålsfrön, en matsked paprikapulver, salt, svartpeppar, några matskedar olivolja och srirachasås efter tycke och smak vad det gäller styrka.

 Lägg blomkålen i en smord ugnsform. Häll marinaden över buketterna.

 Dags för ugnen

Grädda i ugnen, 200 grader 15-20 minuter. Ta ut formen pressa citronsaft över blomkålen och sprid rikligt med finriven ost över. Grädda ytterligare 5 minuter.

 Att servera blomkålen till stekt sidfläsk och en kall sås gjord på yoghurt, polsk pepparrotskräm och hackad persilja är riktigt gott. Tänk på att färdigköpt pepparrotskräm är starkt.

 Vi kan vara glada så länge de svenska färska grönsakerna fyller hyllorna!