Jag har faktiskt aldrig hört någon säga något negativt om pannbiff eller köttbullar. Tvärtom. Det finns många sätt att blanda färsen, alla gör inte lika. Det blir ändå gott. Provade på att laga en variant av grekiska pannbiffar. Bifteki brukar biffarna kallas i Grekland. Riktigt goda i min smak.

Bifteki

Jag använde mager fläskfärs, ca 500g. 2 rivna vitlöksklyftor, 1 dl hackad persilja, 2 msk torkad oregano, 1 äggula, ett par matskedar pressed citronsaft, 2 msk tomatpuré, salt, peppar. Blanda alla övriga ingredienser ordenligt med köttfärsen och forma till biffar. Stek som vanliga pannbiffar.

Gott till biffarna

Potatisklyftor som kan tillagas så här: Tvätta och klyfta potatis. Blanda ihop lika delar citronsaft, olivolja och grönsaksbuljong. Mängden varieras utifrån hur många potatisar som används. Till tre ganska stora potatisar tycker jag det kan vara lämpligt med ½ dl av vardera.

Lägg potatisarna i en ugnsform och häll över blandningen och blanda ihop ordentligt. Salta och peppra med svartpeppar. Med en ugnsvärme på 200 grader tar det 30-35 minuter i ugnen tills potatisklyftorna fått fin färg och vätskan försvunnit. Rör om ett par gånger under tiden.

Grekiska pannbiffar serveras ofta med citronklyftor, vilket inte är nödvändigt. Oliver och tomater kan även det vara gott på tallriken.

Kall sås

Grekisk yoghurt som blandas med Aivar efter tycke och smak. Kanske lite riven vitlök också.

Prova gärna att bryta mönster ibland när det gäller pannbiff!