Det blev riktigt gott när det blev färdiglagat. I sista stund innan jag ställde in potatisen i ugnen kom det ett SMS, att man på 1970-talet serverade biffstek på Kafé Värmland, på Värmlandsgatan i Göteborg, med stekt potatis i paprika. Oj, vad gör man? Tar fram en påse från Ungern och sprider ut lite paprika över potatisen. Gött!

Det fanns en annan anrik matsal i Göteborg, Gillestugan, matsalens uppgång och fall finns det en del om att läsa om på nätet. På 70-talet var det en ynnest för mig och många andra att gå dit och äta biff med lök. Fantastiskt tillagad, jag valde alltid stekt potatis som tillbehör. En och annan pilsner blev det ibland. Damerna som serverade var alltid klädda i svarta kjolar och vita blusar.Borden var stora och hade vita välstrukna dukar. Gillestugan var en matsal som påminner mycket om vad Fritjof Nilsson beskriver sina böcker om Savoy i Malmö.

För oss unga arbetare som träffades här var det inget vi funderade över, trots att vi på den tiden stod på barrikaderna. Här satt vi och lät oss serveras samtidigt som vi löste världsproblemen. Hur tänkte vi egentligen på den tiden? Unga och okloka skulle jag kunna sammanfatta det som. Men nu har jag och flertalet med mig vuxit upp, kammat håret och till slut blivit pensionärer eller i pensionens närhet. En och annan sitter kanske kvar på Gillestugan även om matsalen gått i graven.

Världsproblemen kvarstår.

Men dagens middag var god !