Biff Rydberg beskrivs ibland som en lyxigare variant av pytt i panna. Det kan jag gärna hålla med om då den vanligen tillagas med oxfilé som kött.

Eftersom jag är förtjust i ryggbiff, som också är plånboksvänligare än oxfilé, väljer jag det. Rätten är fortfarande en lyxig variant av pytt i panna.

Det här behövs

  • Skalad och tärna potatis
  • Ryggbiffsskivor, ca dryga centimetern tjocka
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Hackad gul lök
  • Äggula
  • Dijonsenap
  • Riven pepparrot
  • Socker
Tillagning
  • Jobba med tre stekpannor på spisen eller en blandning av lämpliga kärl. Du måste inte ha tre stekpannor
  • Stek den råa tärnade potatisen med smör i stekpanna nr 1, salta och peppra potatisen. I nummer 2 steker du löken i smör tillsammans med några nypor vanligt socker eller helst brunt farinsocker. Slutligen stekpanna nr 3, där steks ryggbiff med salt och peppar. Stek ryggbiff tills den motsvarar din favorittemperatur, 60 grader - blodig, 65 grader - medium, 70 grader - genomstekt. Ös gärna biffen under stekningen. Låt ryggbiffen vila 10- 15 minuter i folie innan du skär upp den i lämpliga bitar.
  • Jag tycker det är bättre att steka ryggbiffen i hela skivor än att dela den innan. Det blir godare smak än om den delas i kuber och steks. Som alltid oavsett om den delas innan eller efter stekning, skär mot köttfibrerna om du vill undvika segt kött. Det finns många receptmakare som glömmer detta enkla "kom ihåg". Segt kött kan få vem som helst att sluta laga mat.
Råa äggulor?
Till Biff Rydberg brukar rå äggula serveras. Vanligen käckt placerad i ett halvt äggskal. Nu är vi här hemma inte så förtjusta i enbart rå äggula, det blir en annan variant.
  • Äggula vispad tillsammans med senap, lite pepparrot och en nypa socker. Val av senap beror på vad som känns godast. Den blir en kall sås eller kräm till Biff Rydberg. Senap och äggula tycker jag blir en bra kombo eftersom det också är vanligt med senap till den här rätten.
Jag kallar Biff Rydberg för tröstmat - Tröstpyttipanna i pandemitider!