Riktig svensk husmanskost när den är som bäst, där tycker jag Biff á la Lindström kvalar in på listan. Ursprungligen är det inte en svensk maträtt. Vi har importerat den från annat land. Det finns de som påstår att den härstammar från Norge andra att den importerats från Ryssland under 1800-talets mitt. Namnet ska biffarna fått från en svensk kapten vid namn Lindström. Vad som är sant eller falskt spelar mindre roll. Gott är det!

Biffarna

  • 500 g färs. Tycker det går bra att använda färs som inte är för fet så att biffarna sönder i stekjärnet. Säkraste kortet är kanske nötfärs. Jag använde skinkfärs som innehöll väldigt lite fett. Tänk så här: - Samma färs som till vanliga pannbiffar
  • 2 msk kapris som hackas
  • 3-4 msk hackade inlagda rödbetor. Ett tips: ICA har i sitt sortiment färdighackade inlagda rödbetor
  • 1 mosad potatis eller 4 msk potatismos, om du har det över från en tidigare middag
  • 1 äggula
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk HP-sauce
  • 1 msk sardellcrème
  • Krydda med örtsalt och svartpeppar, drygt en 1/2 msk varje
  • Blanda allt rejält med färsen
  • Forma till biffar och stek i stekjärn tills Lindström är genomstekt
Sås
  • Gör en sås av det som är kvar i stekpannan efter det att du tagit upp biffarna
  • Tillsätt lite smör, häll på grädde och vispa ner 1 msk kinesisk soja. Låt grädden koka ner och red med lite vetemjöl utrört i vatten, om du vill ha en tjockare sås
  • Sila såsen
Potatis
  • I min värld passar vilken potatis som helst bra. Det kan vara kokt potatis, skivad ugnsstekt potatis, råstekt potatis, potatisklyftor från ugnen, potatismos eller någon helt annan i potatisens värld. Men potatis bör det vara
En del vill ha ett icke vändstekt ägg ovanpå biffen. Jag utesluter det helt och hållet och tycker att det är minst lika gott utan ägg.

Dags att äta!